ŚMIETANA VIVO

Składniki (liofilizowane szczepy bakterii): Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactococcus lactis subsp. diacetylactis, Lactococcus lactis subsp. cremoris, Streptococcus salivarius subsp. thermophilus

masa netto: 1 fiolki = 0,5 g.

Ilość bakterii w 1g:

Bakterie kwasu mlekowego ok. 7 mld

Zakwaska do ukwaszenia śmietany w warunkach domowych.

Domowa śmietana jest smaczna, a jej właściwości odżywcze są cenne dla organizmu. W skład śmietany wchodzą żywe bakterie kwasu mlekowego, a także potas, wapń, żelazo, witaminy A, E, B1, B2, C, PP. Domowa śmietana nie zawiera żadnych dodatków i tłuszczów roślinnych.

Bez zbędnych dodatków

Domowa śmietana to bardzo smaczny produkt, który nie zawiera tłuszczów roślinnych (takich jak tani olej palmowy itp.) stabilizatorów, zagęszczaczy i środków konserwujących. Jest to szczególnie ważne w diecie dzieci.

Po ukwaszeniu śmietanki Zakwaską VIVO uzyskuje się krem, który zawiera kwasy organiczne, sole mineralne potasu, wapnia, żelaza, witaminy - A, E, B1, B2, C, PP.

Domowa śmietana nie jest poddawana obróbce termicznej, co pozwala na zachowanie jej korzystnych właściwości. Używając zakwaski VIVO do śmietany uzyskuje się żywy produkt.

Sami decydujemy o zawartości tłuszczu

Inną wielką zaletą ukwaszonej w domu śmietany jest możliwość samodzielnego wyboru zawartości tłuszczu, poprzez wybranie śmietanki do ukwaszanie o takiej ilości tłuszczu, jaka nam odpowiada. Do ukwaszenia śmietany wykorzystujemy dostępną w sklepach śmietankę, ale można posłużyć się również mlekiem pełnotłustym - prosto od krowy (należy je wtedy spasteryzować). Otrzymamy w ten sposób ukwaszony produkt, który będzie miał wartość kaloryczną 2,5 razy mniejszą niż 20 procentowa śmietanka.

Kultury bakteryjne:

  • Lactococcus lactis ssp. cremoris szczep rozwijający się w mleku daje kremową konsystencję i śmietankowy smak.
  • Lactococcus lactis ssp. diacetylactis szczep rozwijający się w mleku nadaje mu kwaśno-słodki i specyficzny smak.
  • Lactococcus lactis ssp. lactis przy ukwaszeniu mleka dodaje kwaśny przyjemny smak, aktywnie zakwaszający na początku ukwaszania. Produkuje aktywny antybiotyk - nizinę .
  • Streptococcus salivarius ssp. thermophilus rozwija się w mleku przy wyższych temperaturach (37 - 40) ° C, tworzy gładką, kremową konsystencję gęstego skrzepu, o przyjemnym smaku i zapachu sfermentowanego mleka. Ma wysoki wskaźnik lepkości .

Kompleksowe odżywianie

Kultury bakteryjne dla śmietany wybierano w oparciu o ich symbiotyczne właściwości. Zaletą śmietany, jak również wszelkich produktów fermentacji mleka jest zrównoważony stosunek składników odżywczych: białka, tłuszczy, węglowodanów, aminokwasów, soli mineralnych, kwasu mlekowego.

Jak przygotować domową śmietanę?

KLIKNIJ TUTAJ.