TWARÓG VIVO

Składniki (liofilizowane szczepy bakterii): Lactococcus lactis subsp. Lactis, Lactococcus lactis subsp. Cremoris, Lactococcus lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis

masa netto: 1 fiolki = 0,5 g.

Ilość bakterii w 1g:

Bakterie kwasu mlekowego ok. 7 mld

Niezbędnik w diecie

Twaróg to niezbędny produkt dietetyczny, polecany w diecie kobiet w ciąży i karmiących, dzieci od 6 miesiąca do 18 roku życia, oraz osób uprawiających sport jak i seniorów. Takie wskazania wiążą się z wysoką zawartością pełnowartościowego białka i minerałów, niezbędnych zarówno w trakcie wzrostu (dzieci, ciąża), jak i w postaci codziennej diety, czy jako uzupełnienie niedoborów (sport, seniorzy). Dzięki wysokiej zawartości pełnowartościowego białka mleka i minerałów (szczególnie wapnia i fosforu) twaróg sprzyja wzrostowi i rozwojowi szkieletu, mięśni oraz innych tkanek. Właśnie dlatego jest zalecanym źródłem białka i minerałów dla kobiet w ciąży i karmiących matek, które mają zwiększone zapotrzebowanie na te składniki.

Unikalna kombinacja kultur bakterii

Bakteryjny zakwas do sera składa się z kombinacji homofermentacyjnych (Lactococcus lactis ssp. Lactis, Lactococcus lactis ssp.. Cremoris) , heterofermentujących (Lactococcus lactis ssp. lactis biovar. diacetylactis). Ta mieszanina kultur ma dużą aktywność do wytwarzania kwasu i tworzy duże ilości diacetylu i acetoiny, dwutlenku węgla, lotnych kwasów tłuszczowych. Produkt końcowy uzyskany przy pomocy tego zakwasu ma wyraźny smak i zapach fermentowanego mleka.

Twaróg polecany jest dla:

  • kobiet w ciąży i karmiących,
  • osób uprawiających sport, lub mających zwiększony wysiłek fizyczny,
  • osób w każdym wieku, w codziennej diecie,
  • dzieci od 6 miesiąca życia,
  • dla dzieci i młodzieży w wieku 1-18 lat,
  • seniorów,
  • osób po kontuzji, złamaniach,
  • Jak przygotować domowy twaróg?

    KLIKNIJ TUTAJ.