Zakwaski VIVO
Wszystkie startery
Przygotuj samodzielnie w domu smaczne i bogate w probiotyczną mikroflorę produkty mleczne. W przypadku naszych starterów jest to bardzo proste. Zawsze będziesz mieć pewność, że w składzie nie niepotrzebnych dodatków (mleka w proszku, cukru itd.). Takie produkty są odpowiednie dla dzieci i dorosłych.
-
do JOGURTu
Jogurt, którzy przygotujemy z użyciem tej Zakwaski to najbardziej klasyczny jogurt o wspaniałym smaku świeżo ukwaszonego mleka. Zakwaska polecana na początek przygody z produkcją jogurtu domowego.
-
do KEFIRu
Kefir to znany od wieków słowiański napój. Zakwaska Kefir zawiera mikroflorę ziarna kefiru składającą się z różnych gatunków i szczepów bakterii. Uzyskany kefir, jeśli spożywamy go np. z otrębami sprawia, że głód znika na długi czas.
-
PROBIO JOGURT
Zawiera specjalnie dobraną mieszankę szczepów o symbiotycznych właściwościach. Kultury te wraz z kwasem mlekowym wytwarzanym w trakcie ukwaszania mleka, niekorzystnie wpływają na patogenne bakterie i grzyby.
-
ACIDOLAKT
Z tej Zakwaski uzyskamy mleko acidofilne, czyli jogurt z zawartością szczepu Lactobacillus acidophilus. Kultury te dobrze aklimatyzują się w jelitach. Szczep ten jest częstym składnikiem produktów osłonowych podczas antybiotykoterapii.
-
BIFIVIT
Zawiera bifidobakterie (kultury obecne w mleku kobiety karmiącej) oraz bakterie pałeczek kwasu mlekowego i propionowego. Jogurt uzyskany z Bifivitu ma delikatny, lekko kwaśny smak i kremową konsystencję.
-
VITALAKT
Opracowany z myślą o aktywnej młodzieży i osobach uprawiających sport. Vitalakt zawiera szeroki skład kultur bakterii, których metabolitami są aminokwasy takie jak tryptofan czy cystyna.
-
FIT&SLIM
Wyróżniającym się składnikiem tej Zakwaski do jogurtu jest szczep Lactobacillus gasseri, który zyskał rozpoznawalność jako tzw. „probiotyk fitness”.
-
SIMBILAKT z laktulozą
Zakwaska z dodatkiem laktulozy (500 mg), substancji sprzyjającej w większych ilościach rozwojowi bakterii przeciwdziałających zaparciom.
-
ENTERO JOGURT (d. STREPTOSAN)
Dawny STREPTOSAN.
-
IMU-JOGURT
Zakwaska Imu-Jogurt to starter do domowego przygotowania jogurtu zawierający probiotyczne szczepy kultur bakterii m.in. przebadane klinicznie Bifidobacterium Lactis Bl-04™ oraz Lactobacillus acidophilus NCFM. Polecana przy częstych…
-
do KWASu
Zakwaska Kwas w odróżnieniu od innych produktów serii nie służy do ukwaszenia mleka. Możemy z niej wyprodukować na bazie wody tradycyjny i znany w naszym regionie, lekko fermentowany napój – kwas.
-
do TWAROGU
Korzystając z tej Zakwaski możemy wyprodukować smaczny, domowy twaróg o określonej przez nas zawartości tłuszczu. Bakteryjny zakwas do sera składa się z kombinacji homofermentacyjnych oraz heterofermentujących paciorkowców mlekowych.
-
do ŚMIETANY
Dzięki tej Zakwasce możemy ukwasić śmietanę kulturami bakteryjnymi o właściwościach symbiotycznych. Domowa śmietana jest smaczna, nie zawiera zbędnych dodatków, tłuszczów roślinnych i nie jest poddawana obróbce termicznej.
Zakwaski klasyczne
Oto najbardziej podstawowe – „klasyczne” – produkty z linii Zakwaski do tworzenia jogurtu, kefiru, twarogu, śmietany i kwasu. Możesz o dniach właśnie zacząć swoją przygodę z domową produkcją nabiału.
[read more=”Czytaj więcej” less=”Ukryj”]Produkty mleczne zawierające żywe kultury bakterii probiotycznych mogą być podstawą zbilansowanej diety. Są one szybkie do przyrządzania i lekkostrawne. Pałeczki kwasu mlekowego rozszczepiają główne białko mleka – kazeinę – na aminokwasy i peptydy, które spełniają w organizmie bardzo ważne funkcje, takie jak odbudowa uszkodzonych komórek, wzmocnienie odporności, ochrona przed toksynami. Ponadto bakterie te wytwarzają laktazę – enzym, który rozkłada laktozę (cukier mleczny). Z tego powodu, produkty mleczne są na ogół dobrze tolerowana przez ludzi cierpiących na nietolerancję mleka.
Produkty mleczne wykonane z Zakwasek VIVO są źródłem nie tylko aminokwasów, ale też wielu witamin i soli mineralnych np. wapnia. W produktach mlecznych wapń jest w idealnej proporcji do fosforu i innych pierwiastków śladowych.
Ale główne zaletą ukwaszanych produktów mlecznych jest obecność żywych kultur bakterii. Zakwaski Vivo zwierają pałeczki kwasu mlekowego, bifidobakterie i innych pożyteczne bakterie, które hamują wzrost bakterii szkodliwych, neutralizacji toksyn, zapewniając „bariery” ochrony jelita. Tak więc, domowe przetwory mleczne znacząco zmniejszają obciążenie wątroby i nerek, związane z koniecznością ciągłego spłukiwania toksyn tworzonych przez szkodliwe drobnoustroje.
Produkty VIVO w wydajny sposób i całkowicie naturalnie wspierają mikroflorę jelitową, także w dysbakteriozie i dysbiozie.
Produkty mleczne ukwaszane za pomocą Zakwasek VIVO znaczące zalety w stosunku do sklepów jogurtów:
- Brak zbędnych dodatków: środków konserwujących, stabilizatorów
- Gwarancja świeżości
- Wysoka zawartość żywych kultur bakterii probiotycznych (10-100 razy wyższe niż w niektórych jogurtach sklepowych)
- dobry smak
Ponadto, robienie jogurtu, twarogu, kwasu czy ukwaszanie śmietany nie jest trudne. Wymaga tylko 5-10 minut aktywnego działania. Efektem będzie się cieszył każdy członka rodziny, nawet dzieci w wieku od 6 miesiąca życia.
[/read]-
do JOGURTu
Jogurt, którzy przygotujemy z użyciem tej Zakwaski to najbardziej klasyczny jogurt o wspaniałym smaku świeżo ukwaszonego mleka. Zakwaska polecana na początek przygody z produkcją jogurtu domowego.
-
do KEFIRu
Kefir to znany od wieków słowiański napój. Zakwaska Kefir zawiera mikroflorę ziarna kefiru składającą się z różnych gatunków i szczepów bakterii. Uzyskany kefir, jeśli spożywamy go np. z otrębami sprawia, że głód znika na długi czas.
-
do KWASu
Zakwaska Kwas w odróżnieniu od innych produktów serii nie służy do ukwaszenia mleka. Możemy z niej wyprodukować na bazie wody tradycyjny i znany w naszym regionie, lekko fermentowany napój – kwas.
-
do ŚMIETANY
Dzięki tej Zakwasce możemy ukwasić śmietanę kulturami bakteryjnymi o właściwościach symbiotycznych. Domowa śmietana jest smaczna, nie zawiera zbędnych dodatków, tłuszczów roślinnych i nie jest poddawana obróbce termicznej.
-
do TWAROGU
Korzystając z tej Zakwaski możemy wyprodukować smaczny, domowy twaróg o określonej przez nas zawartości tłuszczu. Bakteryjny zakwas do sera składa się z kombinacji homofermentacyjnych oraz heterofermentujących paciorkowców mlekowych.
Zakwaski dla dzieci i młodzieży
Produkty szczególnie lubiane przez dzieci ze względu na smak i bogatą florę bakteryjną naturalnie przygotowanych jogurtów z tych rodzajów Zakwasek. Dzieci są największymi fanami naszych produktów. Dlaczego? Ponieważ jogurty im smakują. I to nie tylko wtedy, gdy doda się do nich owoców. Szczególnie lubianym przez dzieci jogurtem jest ten zrobiony z BIFIVIT-u.
[read more=”Czytaj więcej” less=”Ukryj”]Produkty fermentowane VIVO i w ogóle produkty mleczne przeznaczone są praktycznie dla osób w każdym wieku. Są one źródłem niezbędnych, łatwo przyswajalnych składników odżywczych. Można podawać je już od 6 miesiąca życia. Właśnie od 6 miesiąca zaleca się wprowadzenia do diety dziecka nabiału jako produktu uzupełniającego.
W przypadku dzieci najlepiej zacząć od przygotowania jogurtu z Bifivitu. Dzieci zwykle bardzo lubią jego smak. Interesującym produktem dla dzieci może być też Twaróg służący do przygotowania domowego twarogu. Ponadto, jeśli dziecko lubi kwaśny smak, można dodać Acidolakt. Począwszy od roku w men można wprowadzić jogurt zrobiony z Zakwaski Vitalakt. natomiast Bifivit zastąpić można Simbilaktem.
Warto pamiętać, że wybierając produkty VIVO mamy gwarancję, że nasze jogurty będą świeże, bez konserwantów, aromatów, barwników, stabilizatorów. To właśnie te czynniki spowodowały ogromną popularność starterów z serii Zakwaski VIVO.
[/read]-
BIFIVIT
Zawiera bifidobakterie (kultury obecne w mleku kobiety karmiącej) oraz bakterie pałeczek kwasu mlekowego i propionowego. Jogurt uzyskany z Bifivitu ma delikatny, lekko kwaśny smak i kremową konsystencję.
-
do JOGURTu
Jogurt, którzy przygotujemy z użyciem tej Zakwaski to najbardziej klasyczny jogurt o wspaniałym smaku świeżo ukwaszonego mleka. Zakwaska polecana na początek przygody z produkcją jogurtu domowego.
-
do KEFIRu
Kefir to znany od wieków słowiański napój. Zakwaska Kefir zawiera mikroflorę ziarna kefiru składającą się z różnych gatunków i szczepów bakterii. Uzyskany kefir, jeśli spożywamy go np. z otrębami sprawia, że głód znika na długi czas.
-
do KWASu
Zakwaska Kwas w odróżnieniu od innych produktów serii nie służy do ukwaszenia mleka. Możemy z niej wyprodukować na bazie wody tradycyjny i znany w naszym regionie, lekko fermentowany napój – kwas.
-
do TWAROGU
Korzystając z tej Zakwaski możemy wyprodukować smaczny, domowy twaróg o określonej przez nas zawartości tłuszczu. Bakteryjny zakwas do sera składa się z kombinacji homofermentacyjnych oraz heterofermentujących paciorkowców mlekowych.
-
IMU-JOGURT
Zakwaska Imu-Jogurt to starter do domowego przygotowania jogurtu zawierający probiotyczne szczepy kultur bakterii m.in. przebadane klinicznie Bifidobacterium Lactis Bl-04™ oraz Lactobacillus acidophilus NCFM. Polecana przy częstych…
-
VITALAKT
Opracowany z myślą o aktywnej młodzieży i osobach uprawiających sport. Vitalakt zawiera szeroki skład kultur bakterii, których metabolitami są aminokwasy takie jak tryptofan czy cystyna.
Probiotyczna mikroflora
Wszystkie Zakwaski zawierają szczepy probiotyczne. Natomiast poniższe produkty są najbardziej ciekawe pod względem składu bakteryjnego i zawartej w nich mikroflory.
-
ACIDOLAKT
Z tej Zakwaski uzyskamy mleko acidofilne, czyli jogurt z zawartością szczepu Lactobacillus acidophilus. Kultury te dobrze aklimatyzują się w jelitach. Szczep ten jest częstym składnikiem produktów osłonowych podczas antybiotykoterapii.
-
BIFIVIT
Zawiera bifidobakterie (kultury obecne w mleku kobiety karmiącej) oraz bakterie pałeczek kwasu mlekowego i propionowego. Jogurt uzyskany z Bifivitu ma delikatny, lekko kwaśny smak i kremową konsystencję.
-
ENTERO JOGURT (d. STREPTOSAN)
Dawny STREPTOSAN.
-
IMU-JOGURT
Zakwaska Imu-Jogurt to starter do domowego przygotowania jogurtu zawierający probiotyczne szczepy kultur bakterii m.in. przebadane klinicznie Bifidobacterium Lactis Bl-04™ oraz Lactobacillus acidophilus NCFM. Polecana przy częstych…
-
PROBIO JOGURT
Zawiera specjalnie dobraną mieszankę szczepów o symbiotycznych właściwościach. Kultury te wraz z kwasem mlekowym wytwarzanym w trakcie ukwaszania mleka, niekorzystnie wpływają na patogenne bakterie i grzyby.
-
SIMBILAKT z laktulozą
Zakwaska z dodatkiem laktulozy (500 mg), substancji sprzyjającej w większych ilościach rozwojowi bakterii przeciwdziałających zaparciom.
Dla seniorów
Osoby starsze lubią i chwalą sobie jogurty przygotowane z Zakwasek nie tylko ze względu na ich smak i właściwości, ale także na samą możliwość samodzielnego, domowego przygotowania w domu nabiału – metodę jeszcze łatwiejszą niż domowe kiszenie ogórków czy kapusty i o wiele mniej pracochłonną niż robienie konfitur. Wspominają też, że ponoć dawniej tak właśnie smakowały jogurty i kefiry.
[read more=”Czytaj więcej” less=”Ukryj”]Zakwaski VIVO to startery z pożytecznymi kulturami bakterii do przygotowywania w warunkach domowych jogurtu, kefiru, twarogu, śmietany lub kwasu. Zakwaski wyróżniają się unikalnym składem kultur bakterii, a przygotowane z nich produkty nie zawierają żadnych zbędnych dodatków, takich jak mleko w proszku, stabilizatory, konserwanty, barwniki czy zagęstniki, obecne w niektórych gotowych produktach. Zakwaski nie zawierają glutenu, a zawarte w nich bakterie nie są modyfikowane genetycznie. Produkty posiadają znaki jakoś ISO.
Przygotowanie domowego jogurt jest bardzo proste i nie będzie wymagalo więcej niż 5 – 10 minut osobistego zaangażowania. A wynik będzie cieszył każdego członka rodziny – zarówno dorosłych, jak i dzieci.
Zakwaski dzięki zawartość żywych kultur bakterii wspierają mikroflorę jelitową, tak ważna dla odporności organizmu. Kultury te wraz z kwasem mlekowym wytwarzanym w trakcie ukwaszania mleka, przy codziennym spożyciu niekorzystnie wpływają na bakterie i grzyby chorobotwórcze.
[/read]-
ACIDOLAKT
Z tej Zakwaski uzyskamy mleko acidofilne, czyli jogurt z zawartością szczepu Lactobacillus acidophilus. Kultury te dobrze aklimatyzują się w jelitach. Szczep ten jest częstym składnikiem produktów osłonowych podczas antybiotykoterapii.
-
do KEFIRu
Kefir to znany od wieków słowiański napój. Zakwaska Kefir zawiera mikroflorę ziarna kefiru składającą się z różnych gatunków i szczepów bakterii. Uzyskany kefir, jeśli spożywamy go np. z otrębami sprawia, że głód znika na długi czas.
-
do TWAROGU
Korzystając z tej Zakwaski możemy wyprodukować smaczny, domowy twaróg o określonej przez nas zawartości tłuszczu. Bakteryjny zakwas do sera składa się z kombinacji homofermentacyjnych oraz heterofermentujących paciorkowców mlekowych.
-
ENTERO JOGURT (d. STREPTOSAN)
Dawny STREPTOSAN.
-
SIMBILAKT z laktulozą
Zakwaska z dodatkiem laktulozy (500 mg), substancji sprzyjającej w większych ilościach rozwojowi bakterii przeciwdziałających zaparciom.
Dla będących na diecie
Odchudzanie nie musi być trudne – domowy jogurt i kefir są idealne dla osób chcących zmniejszyć ilość dostarczanych kalorii. Są bowiem niskokaloryczne i jeśli przygotujemy w domu, mamy pewność, że nie zawierają cukru lub innych zbędnych dodatków. Podane z naturalnymi płatkami czy owocami na śniadanie zapewniają uczucie sytości na dłużej.
-
do KEFIRu
Kefir to znany od wieków słowiański napój. Zakwaska Kefir zawiera mikroflorę ziarna kefiru składającą się z różnych gatunków i szczepów bakterii. Uzyskany kefir, jeśli spożywamy go np. z otrębami sprawia, że głód znika na długi czas.
-
FIT&SLIM
Wyróżniającym się składnikiem tej Zakwaski do jogurtu jest szczep Lactobacillus gasseri, który zyskał rozpoznawalność jako tzw. „probiotyk fitness”.
-
VITALAKT
Opracowany z myślą o aktywnej młodzieży i osobach uprawiających sport. Vitalakt zawiera szeroki skład kultur bakterii, których metabolitami są aminokwasy takie jak tryptofan czy cystyna.
Dla karmiących i przyszłych matek
Czas karmienia i ciąży to okres, gdy szczególnie dbamy o dietę: domowy jogurt czy ukwaszona śmietana dostarczają do diety licznych probiotycznych szczepów. W tym szczególnym okresie w życiu polecamy poniższe produkty z linii Zakwaski:
-
BIFIVIT
Zawiera bifidobakterie (kultury obecne w mleku kobiety karmiącej) oraz bakterie pałeczek kwasu mlekowego i propionowego. Jogurt uzyskany z Bifivitu ma delikatny, lekko kwaśny smak i kremową konsystencję.
-
do ŚMIETANY
Dzięki tej Zakwasce możemy ukwasić śmietanę kulturami bakteryjnymi o właściwościach symbiotycznych. Domowa śmietana jest smaczna, nie zawiera zbędnych dodatków, tłuszczów roślinnych i nie jest poddawana obróbce termicznej.
-
SIMBILAKT z laktulozą
Zakwaska z dodatkiem laktulozy (500 mg), substancji sprzyjającej w większych ilościach rozwojowi bakterii przeciwdziałających zaparciom.


